Intensywna produkcja zwierzęca wymaga szybkiego wzrostu zwierząt. Jest to możliwe dzięki maksymalizacji wartości energetycznej paszy – najczęściej poprzez zwiększenie zawartości tłuszczu. Aby tłuszcz został właściwie strawiony i wykorzystany, w organizmie niezbędne są EMULGATORY.
Emulgowanie tłuszczu w organizmach zwierząt zachodzi przy udziale fosfolipidów obecnych w żółci – lecytyn. Umożliwiają one rozbijanie kropel tłuszczu na mniejsze, dzięki czemu zwiększają powierzchnię działania enzymów trawiennych i znacznie usprawniają proces wchłaniania wysokoenergetycznych lipidów.
Organizmy młodych zwierząt nie są w stanie wytworzyć wystarczającej ilości żółci, by w pełni zemulgować duże ilości tłuszczy podawanych wpaszy. By umożliwić całkowite wykorzystanie wartości energetycznej, warto wspomóc zwierzęta poprzez podawanie lizolecytyn w paszy. Lizolecytyny są silniejszym emulgatorem niż naturalne lecytyny. Umożliwiają tworzenie stabilnych micel – cząstek transportujących składniki odżywcze przez ściany jelit.
Korzyści wynikające ze stosowania lizolecytyn:
-
maksymalizacja wykorzystania wartości energetycznej tłuszczu,
-
poprawa dostarczania składników odżywczych prowadząca do zwiększenia średniego dziennego przyrostu,
-
możliwość zmniejszenia ilości tłuszczu w paszy i jednoczesnego zmniejszenia kosztów.
W naszej ofercie znajdą Państwo lizolecytyny w wysokoskoncentrowanej, suchej formie – w preparacie FRA®Lecimax Dry. Łatwo rozpuszczalne, niezbrylające się i stabilne termicznie, zapewniają korzyści dla:
-
- piskląt, brojlerów, niosek (250-500 g/tonę paszy)
-
- indyków (500-1000 g/tonę paszy)
-
- prosiąt (500-1000 g/tonę paszy),
-
- tuczników (250-500 g/tonę paszy)
- karmiących loch (500 g/tonę paszy).
Produkt dostępny jest w opakowaniach 20 kg. Zgodny ze standardami GMP+.